Mod tylnych świateł....

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RomanS
    Elegance
    • 2004
    • 804

chester121, generalnie i masz rację i jej nie masz Bo jeśli zatrzyma Cię Twój znajomy na drodze to Ci dowodu rejestracyjnego nie zabierze. Z drugiej strony powiedz ile razy trafiłeś na drodze na znajomego ? A żeby "obznajomić" się z innym no to kosztuje, albo czasami się poprostu nie udaje.

Wiadomo, że w radiowozie może sobie przerobić wszystko i zamontować fontannę nawet - nie było chyba przypadku, żeby inny policjant zatrzymał dowód rejestracyjny radiowozu :szeroki_usmiech

Co do homologacji, to nie chcę się wdawać w szczegóły, uczestniczyłem w tym ok. 5 lat, no ale od kilkujuż lat nie, więc "lecę" z pamięci ale uwierz mi proszę, że lamp nie homologuje się jako ozdób tylko jako źródła światła, a więc z określonymi oprawkami i żarówkami. Nieprzypadkowo na oprawkach podaje się moc żarówek a chyba nawet oznaczenia trzonków. Robi się to po to, żeby nikt się nie pomylił przy zakładaniu czy wymianie żarówek.

Zakładając żarówki 100 W z przodu jesteś po prostu nielegalny. Zresztą żarówki te nie mają homologacj do użytku na drogach publicznych w Europie- patrz napisy na opakowaniach. Tak samo zresztą jak np. żarówki ksenonowe z oprawkami H7,H4 i in., które można spotkać np na Allegro- też nielegal.

Tak nawiasem mówiąc nie wszyscy policjanci w trakcie kursu podoficerskiego uważnie uczestniczą w zajęciach. A nawet jak uczestniczą to może nie rozumieją ?
    Jeżeli Twój znajomy twierdzi, że to zgodne z prawem, to może załatw to na piśmie z jego podpisem i upoważnieniem, że może on stanowić prawo. Bo dotychczas wydawało mi się, że są oni od tego, żeby pilnować jego respektowania ( przynajmniej w teorii).

Nota bene niedawno oglądałem jakąś powtórkę programu "Drogówka", gdzie masowo zabierano dowody rejestracyjne za różne drobne samodzielne przeróbki oświetlenia. Tyle, że działo się to w Katowicach, może co kraj to obyczaj ?

Co do Passata B3, (to samo Golf 3 Variant), to masz rację, że Stop był do bani. Dlatego pierwsze co robiłem, to zakładałem dodatkowe światła Stopu. Ty proponujesz iść w drugą stronę, czyli zmniejszyć ilość samodzielnych lamp STOP z 3 (w hatchbacku) do 1. Gdzie tu poprawa ?

PS. Do jazdy we mgle to ja mam światła przeciwmgielne (przednie i tylne też), a ty nie? :wink:
    Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• chester121
      L&K
      • 2005
      • 1053

Co do Passata B3, (to samo Golf 3 Variant), to masz rację, że Stop był do bani. Dlatego pierwsze co robiłem, to zakładałem dodatkowe światła Stopu. Ty proponujesz iść w drugą stronę, czyli zmniejszyć ilość samodzielnych lamp STOP z 3 (w hatchbacku) do 1. Gdzie tu poprawa ?
      hmmm nie chce isc w druga strone
      jutro bede mial octavke w domu i pokaze fotki jak wyglada w dzien (mam nadzieje ze sloneczny) swiatla pozycyjne i swiatla hamowania (trzeba byc slepym zeby nie zauwazyc roznicy a przypominam ze slepi nie maja prawa kierowac autami :wink: )

P.S. Passat B5( z nowymi lampami) ma tak samo jak teraz probujemy wymodowac
      gorne swiatlo swieci sie i podczas hamowania zapala sie mocniej
      myslisz ze zrobili to zeby bylo ladnie i nie patrzyli na funkcjonalnosc i bezpieczenstwo???
      takich przykadow mozna podawac bez konca(np fiat stilo) wiec
      nie wmawiaj innym ( i mi przyokazji) ze jesli zrobi sie takie oswietlenie to znacznie pogarsza sie bezpieczenstwo za twoja dupka

bo tak nie jest!!! ciagle produkuja auta z podobnymi bajerami i jakos myslisz ze nikt by sie nie kapnal ze jest to niebezpieczne?????

co do homologacji to jak bede go widzial poprosze go zeby dal mi konkretne artykuly

P.S. koles nie jest glupi bo jako jednyny (lub jeden z nielicznych) na dolnym slasku dostal octavie za najlepsza sluzbe
      takich octavek w polsce jest naprawde nie wiele i dostawali je za wybitne zaslugi

to jest typ policjanta ktory prawo nie bierze doslownie (w dobrym tego slowa znaczeniu) jest bezwzgledny dla piratow i pijanych. zreszta ile razy widziales znaki ogr. do 40km/h a w poblizu 300m nawet dzialki nie bylo( i to jest wedlug ciebie dobre???)

co do tych zakazow i nakazow
      to przypomnij sobie jak bylo kilka (moze troche wiecej) lat temu
      kiedys 3 lampa stop byla zabroniona a teraz???????

Komentarz

• RomanS
        Elegance
        • 2004
        • 804

chester121, zżerają Cię emocje :!: Fakty są takie, że zmniejszasz liczbę świateł zapalających się samodzielnie i tyle, nie chcę tego pisać po raz trzeci bo i tak chyba nie chwytasz.
        Może na dolnym śląsku octavie dawali policji w nagrodę ( chociaż brzmi to jak brednie urażonego dzieciaka), w Poznaniu i nie tylko było to normalne, że część najstarszych radiowozów wymieniono.

Co do homologacji to jak nie masz o tym pojęcia, to mógłbyś się wstrzymać z komentarzami. :twisted:

Przecież nie piszę, że Passat B5 ma nielegalne światła. Ten samochód był z takimi lampami poddany homologacji ! Co wcale nie jest dowodem na to, że to jest najlepiej jak mogłoby być pod względem widoczności! Ostatnio zwróciłem szczególnie uwagę jadąc za takim Paskiem i w dzień gdyby nie miał trzeciego STOPU to normalne stopy, gdy jedzie na światłach są słabo zauważalne. To samo, a może i bardziej dotyczy Octavii kombi - odłącz Srodkowy STOP i zobacz w dzień efekty !

W sumie zrobisz, co zechcesz, Ty za to odpowiadasz, bo już dość duży chyba jesteś, tylko nie namawiaj innych do robienia klamizery poprzez przylutowywanie kabli do żarówek, obkręcanie ich taśmą izolacyjną itp.
        Mam nadzieję, że w nastepnym etapie nie dobierzesz się do np. hamulców aby za pomocą przecinaka, wiertarki czy pilnika upiększać tarcze hamulcowe ? Albo scyzorykiem nacinać wzorki na oponach ?

Sorry za ton ale sądząc po Twoich wypowiedziach jesteś typem człowieka który ma tzw. monopol na prawdę a tacy zawsze wk......ą innych (mnie na pewno).
        Założyłeś ten topic po to aby inni mogli wyrazić swoją opinię, czy tylko po to aby mogli Ciebie smarować masłem po D...e za jakże wspaniały pomysł ?
        A gdy ktoś zechce mieć odmienne od Twojego zdanie to próbujesz go obrażać nazywając niewidomym (myślę, że wykazujesz tu cholernie mało taktu przywołując tu ludzi tak dotkniętych nieszczęściem - no ale to Twój styl, co ?)

Cieszysz się, że w razie czego Twój znajomy odzyska Ci dowód rejestracyjny (jakby co), to rozumiem, że możesz wypisywać rzeczy na których się nie znasz. A może byś napisał coś od siebie, nie podpierając się znajomymi ? No a jak już Twój znajomy się na to godzi to podaj Jego dane służbowe, aby móc spróbować zweryfikować te rewelacje (coś mi się zdaje, że chyba się nie zgodzi abyś się nim podpierał oficjalnie).

Aha, i żeby było jasne : ten tekst powstał na podstawie wynurzeń znajomej wróżki :diabelski_usmiech

Pozdrowionka, bo nie mam urazy, w końcu i tak gdy ktoś Ci rozjedzie bagażnik i nawet będzie uznany winnym (być może przez Twojego znajomego, a może któregoś z jego kolegów- zapewne po Twoim telefonie), to faktem bezdyskusyjnym będzie, że przed zdarzeniem miałeś d..ę nie klepaną a po....... już nie bardzo :szeroki_usmiech

Komentarz

• Jabar1975
          RS
          • 2006
          • 3331

Panowie, obserwuje ta goraca debate i nasuwa mi sie tylko jedno spostrzezenie - jakby to super nie wygladalo i Waszym zdaniem jak bardzo rewelacyjenie nie funkcjonowalo to jest to niezgodne z homologacja jaka ma samochod a to niestety grozi utrata dowodu rejestracyjnego, jest to bardzo zblizone do sytuacji z reflektorami xenonowymi dokladanymi do samochodu (nawet oryginalnymi) sa nielegalne (no chyba ze dolozy sie uklad zmywania reflektorow i samopoziomowania - tylko ze wtedy nie kosztuje to 1500pln a 6500 :-(
          RomanS ma tutaj racje w 100%, a to ze samochod x oraz y w roku xxxx i mial takie rozwiazanie do niczego nie prowadzi nie powoduje to wzrostu legalnosci takiej przerobki. Na nasze (nie)szczęscie zyjemy w dzikim kraju i niewelu federalnych zwraca uwage na taka rzecz, ale z moich doswiadczen z zycia w Austrii kazda taka przerobka (a raczej wymiana calych lamp inaczej nikt by sie na to nie zgodzil) konczyla sie wbiciem do Dowodu rejestracyjnego takiej zmiany (o ile miala TUV).
          Wiem ze kazdy ma prawo robic w swoim aucie co chce i tylko on ponosi za to odpowiedzialnosc, ale dobrze miec swiadomosc ze jest to nie zgodne z prawem.

sorry za O/T ale zenujacym jest chwalenie sie koneksjami w drogowce ktora cos zalatwi w razie wpadki - bez komentarza.....
          nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• chester121
            L&K
            • 2005
            • 1053

RomanS, urazilem cie czy co ze zaczynasz pisac jakies pierdoly?????

po pierwsze nie ja zalozylem ten toopic!!! (pewno za trudne zeby sprawdzic :| )

po drugie napisalem ze jest to bardzo widoczne bo takie wynalazki maja inne auta (a ty mi piszesz ze skoro inne maja to moja tez bedzie legalna( nie wsadzaj mi slow ktorych nie powiedzialem bo skolei mnie tacy ludzie wku...ja :twisted: )

po trzecie tez jechalem za B5 i jak zachamowal to zdaleka bylo widac wiec skoro nie widzisz takich rzeczy to pora udac sie do okulisty, moze powinniennes przestac jezdzic skoro nie zauwazasz takich roznic w oswietleniu (przypominam ze swiatal na hamulcu swieca ponad 5x mocniej)

po czwarte nie jestem osoba ktora ma na racje monopol lubie uczyc SIE nowych rzeczy

roman ostatnia rzecz jestes odemnie starszy dwa razy i nie mam zamiaru cie uczyc lub przokonywac masz wieksze doswiadczenie rzyciowe odemnie :!:

ale skolei ty zarzucasz mi ze przekonuje ludzi zeby modowali swiatla
            a ty co robisz???? na sile przekonujesz zeby tego nie robili ze jest to fe nieladne i NIELEGALNE :lol:

a prawda jest taka ze skoro ty sie boisz to cie nie zmuszam, ale z ciekawosci cie spytam ile razy zlamales prawo np przekraczajac predkosc lub wyprzedzales w miejscu nie dozwolonym (silnika raczej nie kupiles zeby jezdic po miescie 50km/h :twisted: )

a tak naprawde jest to wieksze narazenie zycia (twojego i innych) niz dolozenie 2 zaroweczek

wiec po co ta dyskusja???? :? :wink:

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

chester121, Doswiadczenie RomanS ma od Ciebie wieksze w ortografii rowniez :roll:
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Jacek Nowak
                Rider
                • 2005
                • 390

a ja Wam powiem ze ja nie mam sil do tego Chestera121(moj wujek to moj wujek tamto)ja mam juz dosyc tego :evil: Poza tym wk....a mnie to ze ten czlek nie jest obiektywny(opiepsza innych a sam robil sto razy gorzej).Opanuj sie!
                Skoda Octavia 19-TDI Elegance 136/304NM

Komentarz

• RomanS
                  Elegance
                  • 2004
                  • 804

chester121, słowo rzyć ma na Górnym śląsku dość pejoratywne znaczenie, na Dolnym chyba nie bardzo .
                  Myślę, ż mój i Twój wiek nie ma tu nic do rzeczy (chociaż faktycznie, gdyby mi pierwsza randka wyszła, to bez problemu mógłbym być Twoim ojcem :szeroki_usmiech).
                  Jeśli jeszcze do tego nie doszedłeś to zastanów się nad tym ilu zdarzeń, sygnałów, zjawisk, itp. rzeczy na drodze nie dostrzegasz (jak każdy z nas zresztą). Przy hamowaniu (i nie tylko) liczą się ułamki sekund, które często decydują nawet o czyimś zdrowiu czy życiu. Jestem po prostu zdania, że należy robić wszystko, aby swoje szanse zwiększać. I tyle.

Żeby nie robić OT i nie podnosić ciśnienia powiem Ci tylko tyle: "nie chce mi się z Tobą gadać".

Komentarz

• chester121
                    L&K
                    • 2005
                    • 1053

RomanS, masz racje konczymy rozmowe
                    ale jeszcze male pytanko na ktore mi nie odpowiedziales
                    czy skoro uwazasz ze ten mod tylnych swiatel jest nielegalny( sprzeczny z prawem)
                    to rozumiem jest do zaakceptowania (w koncu nie kazdy lubi lamac przepisy)
                    ale powiedz jak czesto przekraczasz predkosc, wyprzedzasz tam gdzie nie wolno, itp

bo jesli choc pare razy zlamales ktores z tych zakazow ( a jeszcze nie spotkalem czlowieka ktory by tego nie zrobil :556: ) to nie powiniennes sie czepaic co do swiatel
                    bo jest wtedy lekki paradoks sa przepisy ktore cie obowiazuje ale ty sobie wybierasz ktore tak?????? :572:
                    prosze tylko odpowiedz na moje pytanko i konczymy :564:

Jacek Nowak, ty czlowieku tez mnie wkurwiasz!!!!
                    po pierwsze, w tym temacie nie powolalem sie na wujka tylko na znajomego policjanta
                    nie wiem czy ty nie masz znajomych ze cie to tak drazni ze ktos moze miec?????
                    po drugie sam to robisz przytocze tu fragmencik

szfagier ma podobnie (ale roboty jets troche przy tym!!!!),sam bym tez sie zdecydowal ale wolalbym samochod oddac w dobre rece :szeroki_usmiech

Szfagier stawia pod blokiem samochod juz 2 lata i ani razu nikt przy nim nic nie kombinowal(ma zalozona porzadna blokade skrzyni biegow)
                    itp...

po drugie po jaki chuj sie wcinasz ??? dodales cos interesujace odnosnie modowania swiatel???9 mogles zalozyc topic w OffTopic (jak ja nie lubie Marcina (chester'a))

wytlumacz mi jeszcze prosze skad wiesz ze jestem nieobiektywny (czy ty jestes????)
                    daj mi jakies przyklady bo zachowujesz sie jak lepper ( mam dokumenty obciazajace ale nie pokaze haha)

ja z romanem fakt ze ostro ale rozmawiamy o dosc istotnym problemie (zwiazanym z tematem topicu) (mam nadzieje ze romek sie nie obraza bo ja to traktuje jako bardzo przydatna lekcja) :568:
                    wiec po co zachowujesz sie jak urazona panienka, ktora musi sie podzielic z calym swiatem swoimi spostrzezeniami?????
                    szczeze mowiac ciebie wkurzaja ludzie ktorzy maja znajomych i sie na nich powoluja
                    (dziwne ale da sie zrozumiec ; traumatyczne dziecinstwo miales?? koledzys sie z ciebie smiali???? nie wiem nie wnikam)
                    ale mnie takze wkurzaja ludzie ktorzy czepiaja sie tylko zeby sie czepiac (smutne to jest ale )

Jacek Nowak, prosze cie odpoweidz mi tylko na pyt(odnosnie obiektywizmu w moich wypowiedziach) nic wiecej bo reszte zrozumialem i przyjalem do wiadomosci
                    pzdr

Komentarz

• Jacek Nowak
                      Rider
                      • 2005
                      • 390

Juz odpowiadam!!!! To co do Ciebie mam to to ze jak jest ktos nowy i chce sie zapytac o cos co go interesuje i choc bylo juz to walkowane wiele razy ,to Ty wrecz sie na niego rzucasz z pretensjami(wiele tego bylo ale nie bede siedzial i cytowal bo szkoda czasu),dlaczego np. Purchawa potrafi za kazdym razem ze stoickim spokojem zwrocic komus uwage i koles odrazu kuma o co chodzi a ty nie??? Bylo w postach nie raz przez innych pisane ze nie kuma twojego zachowania!!! A co do znajomych to nie bede mowil kogo znam a kogo nie!!! tak wiec i idz na browara do szuflady i troche ochlon!!!
                      Skoda Octavia 19-TDI Elegance 136/304NM

Komentarz

• chester121
                        L&K
                        • 2005
                        • 1053

miales powiedziec mi czemu jestem nie obiektywny???
                        a to nie jest odpowiedz na moje pytanie :566:

PS powiedz mi czemu mam tak nie reagowac????
                        jak koles np pyta o jakas rzecz ktora jest opisana 3 posty nizej lub jak by wpisal do wyszukiwarki haslo wyskoczylo by mu co najmiej 3strony odpowiedz :548:

zauwaz takze, ze zawsze dopisuje co moze byc przyczyna lub gdzie szukac
                        tak wiec nie rzucam sie z golymi pretensjami do kazdego

(co do pisania w postach do troche dramatyzujesz prztocz mi (moze byc na PW) ile razy ktos napisla mi ze nie kuma mojego zachowania bo ja naliczylem tylko jedna osobe
                        albo napisz mi ile razy sie czepialem nowych kolesi (oczywisice samego czepialstwa bo z tego co sobie przypominam to zawsze, albo prawie zawsze, wskazywalem mozliwe usterki lub odnosniki do topickow o nich))

no ale OT sie zrobil wiec konczymy parade bo topic czemu innemu poswiecony
                        pzdr

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Chcecie pogadac, to moze ja wam wydziele temat belkot 2 lub 3 jak kto woli - nie ma problemu

Proponuje zakonczyc dyskusje i powrocic do niej w momencie, gdy ktos bedzie mial cos madrego do dodania w sprawie takiej jak tytul tego watku.
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Ziomal
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 5841
                            • Octavia I (1U2)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Nie skomentuje tej kłótni.
                            Myślę ,że ten trick z lampami jest fajny ale czy potrzebny? Owszem jeśli ktoś lubi się bawić proszę bardzo.Dla mnie za dużo filozofii...
                            Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• nico21
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 2640
                              • Volkswagen

Wczoraj wracajac z Tychów od tak zostałem zatrzymany do kontroli drogowe - zdziwiło mnie to no ale cóz stało sie.
                              Nie obyło sie bez kontroli swiateł i policjanci nic nie powiedzieli na przerobione swiatał postojowe z tyłu - chyba pomysleli ze tak ma byc :diabelski_usmiech
                              Jedynie co to spytali sie o oswietlenie wnetrza cytuje: " w jakiej wersji jest takie fajne oświetlenie?", no a ja skomentowałem ze w wersji a`la OCP :twisted: na to policjant zrobił dziwna mine i juz o nic nie pytał :lol:
                              DACAR.team

Komentarz

• wasyl
                                L&K
                                • 2005
                                • 1084

trzeba było powiedzieć że jak chcą to niech podjadą do Xecona tez im zrobi do poldka
                                ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
                                www.wasilewski-foto.pl
                                KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• Samiec
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 4287
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez wasyl
                                  trzeba było powiedzieć że jak chcą to niech podjadą do Xecona tez im zrobi do poldka
                                  Moze tez byli occta :wink:
                                  TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Ziomal
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 5841
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Sorki za OT ale mam pytanko: jaki motor mają w tych octach , podobno 2.0 :|
                                    Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• djczas
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 9612

jest wielce prawdopodobne że była to occta nawet 1.8T bo takie tam mają

Komentarz

• neck99
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 1326

słyszałem ze 1.8 fabrycznie dłubane :drive:
                                        OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
                                        SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• nico21
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 2640
                                          • Volkswagen

była to octa ale jaka to nie patrzyłem, nie wysiadąłem z samochodu, ale tak jak staszek mowi to oni maja 1.8T.
                                          DACAR.team

Komentarz

• chester121
                                            L&K
                                            • 2005
                                            • 1053

wczoraj policja zatrzymala mnie do kontroli (dzien wczesniej ja ich zatrzymalem bo o 24:00 jezdzili polonezem po moim brzegu bez lewego swaitla i podswietlania tablicy rejestracyjnej, myslem ze dobry obywatel bede i powiem im ze z tylu swaitel nie maja)
                                            blad!!!

wczoraj (w ramach rewanzu) mnie zatrzymali na okolo 50 minut, sprawdzali moja czeszke bardzo dokladnie

dokladnie permanetnie WSZYSKO :!: :!: :!: :!:

zaczelo sie standardowo od dmuchania (0.00 :twisted: )
                                            potem sprawdzenie wszystkich elementow (trojkat, gasnica, apteczka, ba nawet te ubranko zolte, dobrze ze pare dni wczesniej je kupilem,)

nastepnie zaczeli spradzac swiatla ( w postojowkach i podswietlaniu tablicy rejestracyjnej mam biale diody) swieca jak xenonowe i tu sie zaczeli czepiac ze
                                            wedlug prawa swiatlo musi byc biale lub zolte, zaczalem im tlumaczyc ze jest to biale swiatlo tylko tak wyglada podjechalismy do domu pokazalem im opakowanie od nich ze rzeczywiscie pisze white :twisted:

nastepna rzecza bylo sprawdzenie czy przednie reflektory nie oslepiaja, czy wszystkie swaitla sa sprawne itp

ba nawet sprawdzali stan ogumienia (troche ich zatkalo jak zobaczyli jeszcze cycki wtedy nie sprawdzali pozostalych opon :lol: :lol: )

nawet (co mnie zaskoczylo) sprawdzili jak pracuja wycieraczki
                                            moje juz troche rozmazywly (po zimie musze jez zmienic ale jakos czasu nie bylo)
                                            i za to chcieli mi mandat 100zl walnac, za tzw ograniczona widocznosc i w rezultacie
                                            duzo wieksze zagrozenie na drodze, ale jakos sie wymigalem

w sumie autko zostalo sprawdzone centymetr po centymetrze
                                            i nikt nie poweidzial ze mam jakies nie oryginalne swiatla ( a chlopaki zatrzymali mnie O1 wiec wiedza jak tam tylne lampy swieca)

PS jak to jest z tymi ciuchami zoltymi podobno nie sa obowiazkowe, ale ja je kupilem po tym jak kolega z wroclawia dostal mandat jak przy kontroli wyszlo ze nie posiada tego stroju
                                            kazdy mowi co innego :? :shock:

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

U nas nie jest obowiazkowa kamizelka odblaskowa dla samochodow osobowych, dla ciezarowych obowiazkowe. W Niemczech Austri kamizelka ma byc minimum jedna na auto, a zalecana jest na kazda osobe w samochodzie.
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• KLOCek
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 411

Zamieszczone przez chester121
                                                apteczka, ba nawet te ubranko zolte
                                                chester121, apteczka w Polsce jest nie obowiązkowa, ale jak ktoś już ją ma, to musi mieć nieprzetermoniwane gazy, waciki, itp...

żółte ubrano w polsce dla samochodów do 3,5t też jest podobno nie obowiązkowe (ale w rodzimym kraju Octavki już tak)

Komentarz

• nico21
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 2640
                                                  • Volkswagen

pierwsze słysze ze kamizelki u nas sa obowiazkowe :!: U pepików tak ale nie u nas :!: Trzeba by to sprawdzis w KRD lub zapytac kogos po fachu
                                                  DACAR.team

Komentarz

• KLOCek
                                                    Rider
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 411

ja słyszałem, że w ciężarówkach są obowiązkowe i jak ktoś ciągnie przyczepę, ale to nie potwierdzone informacje.

Komentarz

Pracuję...